Lidewij van der Voort - Barokviool

Duo Van der Voort & Jacobs (Lidewij van der Voort, barokviool en Fred Jacobs, theorbe)

programma 1 voorjaar 2020

Rembrandt’s oren Muziek voor Amsterdams Gouden Eeuw

Dit programma is grotendeels gebaseerd op de inventaris van bezittingen van één van de zes officiële stadsmusici van Amsterdam, Antoni Pannekoeck (?-1679).

Naast onder meer een uitgebreide bibliotheek met oude en nieuwe literatuur bevatte deze lijst ook een enorme muziekcollectie (211 items!) waaraan tot op heden slechts sporadisch aandacht werd geschonken. De inventaris werd in 1661 opgesteld bij het hertrouwen van Pannekoeck die vanaf dat jaar in de Breestraat ging wonen. Ook Rembrandt (1606-1669) woonde in deze straat tot hij in 1658 gedwongen was zijn huis te verkopen en te verhuizen naar de Rozengracht. De Amsterdammers kennende, zal Pannekoeck via zijn buren ongetwijfeld het een en ander over de levenswandel en het faillissement van de beroemde schilder hebben gehoord.

Begin jaren ’60 zullen beiden elkaar gemakkelijk tegen het lijf hebben kunnen lopen in het nieuwe stadshuis op de Dam waar ze in contact stonden met dezelfde opdrachtgevers.

De muziekcollectie van Antoni Pannekoeck bestond vooral uit Italiaanse, maar ook Nederlandse, Duitse en Engelse werken uit die tijd en van de generatie daarvoor. De muziekcultuur in Amsterdam was van een hoog niveau en de nieuwste muziekedities uit Antwerpen en vooral Venetië waren er verkrijgbaar. Als correctie op het traditionele beeld van isolement van het Nederlandse muziekleven in de 17e eeuw is Pannekoeck’s inventaris zeer waardevol en passend bij de status en uitstraling van de jonge Republiek en haar bruisende metropool Amsterdam.

In dit programma klinken werken van Dario Castello, Tarquinio Merula, Marco Uccelini, John Jenkins, Johann Schop en een aantal Hollandse deuntjes, immens populair in de Amsterdamse herbergen waar van de matrozen die er kwamen werd gezegd dat “ze zich niet zat konden zuipen, zonder het geluid van de viool te horen.” Lidewij bespeelt hier een viool van de bekende Amsterdamse bouwer Hendrick Jacobs (ca. 1629-1704), een tijdgenoot van Rembrandt en Pannekoeck. Fred Jacobs